#metoo När människor plötsligt börjar förstå hur illa det är.

Feminister har drivit sina argument länge om mäns svinaktiga beetende i form av trakasserier/våldtäkt. Det har varit svårt att få en insikt hur stort det varit fram tills nu.

Plötsligt skriver kvinnor under hashtaggen #metoo att de har utsatts för trakaserier på ett eller annat sätt. För många går det inte längre att blunda och frågan måste än en gång tas fram i dagens ljus. Metoo kom fram efter att Harvey Weinstein  en av Hollywoods största producenter avslöjats som en av de största svinen i Hollywood. Genom sin position har han försökt antasta kvinnor som skulle få en roll i en av de filmer som han har producerat.

Att Harvey var ett svin var något som Hollywood känt till i decenier och många kända kvinnor berättar om övergrepp och hur de visste om att de skulle undvika möten med Harvey på tu man hand. Brad Pitt skall ha konfronterat Harvey efter hans försök att för antasta Brads dåvarande flickvän Gwyneth Paltrow. Media visste om vad Harvey höll på med redan 2004 men storyn ströps av Harvey Matt Damon och Russle Crow. Matt Damon har förnekat att han skall ha varit delaktig.

Hollywood visste om denna hemlighet i decenier och när det blev allmän kännedom så blev det tyst i maktens Hollywood. Komikerna som brukar dyka på skandalena var tysta likaså politikerna som Barack Obama och Clintons som Harvey hade bidragit pengar till för deras kampanjer. Ben Afflec gick ut och berättade att han inget visste men tystades snabbt av skådespelerskan Rose McGowan som sa att Ben visste om vad Harvey höll på med.

Det tragiska är att samma historia utspelar sig nu i Sverige på Tv4, Aftonbladet och Svt mediehusens hantering visar hur illa det är. Cissi Wallin drogades och våldtogs av Aftonbladets stora medie profil Fredrik Virtanen. Sofia Olsson Olsén ansvarig utgivare på Aftonbladet tycker att det är oansvarigt av Cissi Wallin att hänga ut Virtanen med namn i sociala medier. Aftonbladet skriver sedan mer om Tv4 profilen Martin Timell som anklagats för blottning/trakasserier/homfobi/rasism istället för den egna medarbetaren som anklagats för våldtäkt. Aftonbladets hålling känns som att våldtäkten utfördes för många år sedan och anmäldes flera år senare och lades ned av polis eftersom brott inte kunde styrkas…Done! Fallet avklarat Virtanen kan jobba kvar. Problemet var bara att fler kvinnor pekat ut Virtanen efter Cissi Wallin avslöjande.

Sofia Olsson Olsén hade velat få in anklagelserna på hennes egna skrtivbord utan offentliga avslöjanden så hon kunde reda ut det. Det hela måste vara jobbigt för Aftonbladet eftersom tidningen skriver hur jobbigt det känns på redationen nu för personalen och farmförallt för den anklagade medarbetaren. Måste vara tufft för dem…

Tv4 fick reda på Martin Timells sviniga agerande på ett sätt som Sofia Olsson Olsén efterlyste nämligen att informationen skulle läggas på hennes skrivbord. På Tv4 skall man ha betalat ut högre lön till en assistent för att hålla tyst och allmänt sopat det under mattan.

Lulu Carter känd homestyler från äntligen hemma berättar hur Martin Timell under flera år styrt äntligen hemma med järnhand. Han har flera gånger sexuellt antasstat henne skickat porrfilmer till hennes telefon och dragit rasistiska och homofoba skämt. När Lulu Carter berättade om Martin Timells agerande så mötes hon av illvilja av cheferna över att hon anmälde det. Hennes kvinliga chef sa ”Bring it on” när hon hotade med att anlita advokat för allt som hon utsatts för. Lulu Carter sparkades pga av Martin Timells svinaktiga bettende.

Vad dessa tre män har gemensamt är att de är tre mäktiga profiler med makt och som tjänar en hel del pengar till en rad människor. Martin Timell´s äntligen hemma är värt många miljoner i reklamintäkter till Tv4 och Harvey har blivit mer tackad i Oscars tal än vad gud har blivit tackad. Tv4 kör sedan flera år tillbaka på sitt nollrasism budskap som gång på gång har visat sig bara vara fina ord och inget som man aktivt strävar mot.

För som så mycket annat i livet så spelar det ingen roll vad människort gör så länge de är mäktiga och kan ge andra människor en del av kakan. Vad är en ung kvinnas utnyttjande mot en Hollwood moguls makt och status? Tårka dina tårar här är lite pengar och håll din käft. Din våldtäkt hände för länge sedan av en av våra goda krönikörer håll nu tyst om detta det finns ju inga bevis att brotten har ägt rum.  #Meetoo kampanjen gav kvinnor världen över modet att berätta om vad de har utsatts för. Björk har berättat om Lars von Triers försök till att antasta henne under Dancer in the dark inspelningen. I Frankrike har ett stort populärt tv program skakats om av skandalen  att en dommare pekats ut i #meetoo kampanjen.

Det blir svårt när människor ser att tjejer och kvinnor drabbats i deras närhet, när det gäller arbetsplatsen så låsas många som det inget vet eller  hoppas att det skall försvinna. Så här kan det inte få fortgå varken i allmänheten eller i maktens korridorer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s