Social justice warriors kamp för att döda det fria ordet.

Ben Shapiro är en talare med konservativa åsikter och han ifrågasätter vänsterns tankegångar och åsikter. Strukturell rasism och feminism bemöter han med motargument och intressanta perspektiv. Några gånger har hans motståndare dykt upp för att störa och ropa shame under hans föreläsningar på universitet. I dagsläget så har många Universitet tackat nej i efterhand då de inte ”kunnat” ordna de vakter som behövs för att kunna genomföra föreläsningen. Samma sak gäller för andra talare med konservativa tankar och åsikter.

University of California har även erbjudet stöd och hjälp för dem som känner sig kränkta av hans uttalande. Safe zoner är viktiga och alla skall känna sig trygga om man tillhör rätt politisk åskådning.  En person kände ett oerhört obehag av att någon skrev Trump for president med krita på universitets område.

Det finns många exempel på socialjustice warrior aktivism. Aktivister höll personal och elever fångna på Evergreen state college när en lärare vägrade gå med på att alla vita elever och lärare skulle hålla sig borta en dag. Han blev givetvis anklagad för att vara rasist och eleverna krävde hans omedelbara uppsägning.

Detta är bara en av många exempel där grupper har stört och försökt förhindra yttrandefriheten. I Berkley ledde det till upplopp och skadegörelse för att Milo Yiannopoulos skulle hålla ett framträdande. Denna gången var det BAM bam by any means som drev kampen mot yttrandefriheten.

Problematiken blir när säkra miljöer skall skapas där bara bekväma åsikter får framföras och kritik av den egna uppfattningen göres icke besvär.

I en facebook post om problemet att skriva upp ensamkommande flyktingars åldrar och vilka konsekvenser det kan få med utvisning så skrev jag att det är ett problem. Ett annat problem är att vuxna kan bo i samma boende som barn där våld och hot kan bli konsekvenser. Istället för att diskutera det eller öppna sitt sinne för andra problem så valde personen att ta bort sin post.

Det är ok att kritisera åldersprövningar men inte oskuldskontroller av tjejer som skall gifta sig. Som tänkande människa så vill jag utmanas med olika tankar och värderingar. Som jag har skrivit tidigare så står samhället inför en rad problem som måste lösas och ytter grupperingarna skriker oftast högst men har inga lösningar annat än sparka ut alla eller att hjälpa alla. Strukturell rasism ger en offermentalitet där individens ansvar fråntas för sin egna situation. Det blir således svår att ta itu med minoriteters problem då det knappt går att ställa några krav. Att människor som bor i Sverige med svenskt medborgarskap som knappt ens kan prata Svenska blir då ett långtgående problem. Att tolka för sina föräldrar är en realitet för många barn.

I många länder så börjar höger extremister ta över och media och yttrandefriheten är även här hotad så jag ser att problemet givetvis ligger både till höger och till vänster. Den sorgliga sanningen är att kampen mot onda tankar och formuleringar ställer höga krav på den som tar den striden. Henrik Arnstad visar gång på gång hur man inte skall göra och Rashid Musa infiltrerar antirasismen med muslimska brödraskapet i bakgrunden med inbjudningar av salafister som är mot homosexuella och judar.

Att kritisera tokeriet blir svårt eftersom de för den goda kampen. Agitation är bra om den utförs på rätt sätt. Du kommer alltid få ryggdunkningar och high fives av likasinnade men du kommer samtidigt driva bort de övriga från din rörelse. Hur man kan misslyckas med antirasism är för mig ett under.

Som exempel kan vi ta Black lives matter och antifa som driver den goda kampen. Kritiken har varit svårt att genomföra.  Att en massa poliser blev skjutna till döds av en aktivist för BLM och att ivriga anhängare har skrivit påhejade saker på twitter tycks inte spela någon roll. En kompis skrev att du har inte förstått BLM men ju mer jag förstår ju mer kritisk blir jag. Att svarta skjuts till döds av polisen är fel och det finns vidriga exempel på hur en svart man  skjuts i ryggen då han obeväpnad flyr från platsen hans brott var ett bakljus var sönder. Polismannen straffades och han försökte i efterhand ljuga ihop att mannen fått tag i hans el pistol. Jag är helt med i denna form i kritik men den skadegörelse och retorik som medlemmar fört håller jag inte med om.

Antifa jagade aktivt Lauren Southern en konservativ journalist med en del unkna åsikter i Hamburg med rapporter vart hon befann sig. Konsekvensen blev att en annan journalist blev misshandlad som råkade befinna sig på samma bild som Lauren som cirkulerade runt på twitter. Att han inte var där med henne tycktes inte spela roll. Det blir obehagligt när motståndare skall tystas med våld.  Att slåss med rasister kan vara en bra kamp även om tolkningen av vem som är rasist inte alltid är så enkel. Vanliga Trump supporters har fått smaka på Antifas våld.

Det spelar ingen roll hur god tanken är om den eller delar av den beter sig illa. När fakta och statistik framställs så blundar man, för att de känner att detta inte stämmer. Skall våra känslor styra eller fakta?

I det samhälle som jag bor i så måste tankar och åsikter prövas och även om du inte håller med så kan det likväl vara intressant att lyssna och föra en dialog som vuxna människor. Det är när vi försöker tysta kritiker som vi ger dem utrymme. Konsekvensen på problem får ensidiga lösningar som ofta inte löser mer än individens goda självkänsla.

Faran blir att det fria ordet sätts ur spel. Olika grupper ställer fram sina sanningar som måste respekteras villkorslöst. Om dessa prövas eller motbevisas så blir man kränk, blir man inte katatonisk så är det helt ok att hota eller skada meningsmotståndaren. Det blir helt enkelt rätt att i värsta fall att skada/hota och frysa ut dem som inte tycker som en själv. Håller du med? Välkommen till oss om du inte gör det så är du en del av problemet.

De flesta människor orkar inte bry sig förrän de drabbas av konsekvenserna, plötsligt upptäcker de att de får en massa hat från vänster/höger grupper. De kanske inte vågar agera för rädsla att bli kallad rasist eller antirasist. De kanske tvingas rösta på rasistiska grupper för att de ser inget annat val för att de tror de är rasister eller gå längre ut på vänsterskalan för att de borde ju tycka såhär.

Jag avslutar med ett citat från George RR Martin

”When you tear out a man’s tongue, you are not proving him a liar, you’re only telling the world that you fear what he might say.”

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s