Förlorade terrorismen i Stockholm?

Nyheten om terrordådet i Stockholm blev en av Sveriges hårdaste prövningar och kommer ändra nationen i grunden. Media rapporterade nonstop vilket innebär spekulationer och obekräftade uppgifter som gång på gång upprepades.

Stockholm visade upp en fantastisk sida där strandsatta resenärer kunde få bo hos välvilliga människor och det goda och öppna samhället skulle segra. Polis/räddningstjänst/väktare&Ordningsvakter fungerade som en perfekt maskin i kaoset och gärningsmannen kunde snabbt gripas och det blev ingen panik i huvudstaden.

Politiker var enade och det fanns ingen som tog billiga poänger att skylla på den ena eller den andra. På detta plan så vann terrorn inte i Stockholm.

Men! Vad händer nu? ”– Det gör mig enormt frustrerad. Har man fått avslag ska man lämna landet” säger statsminister Stefan Löfven. Anna Kindberg Batra sa på twitter:

”Om man inte får vara i Sverige ska man avvisas. Om det hade fungerat som det ska hade 39-åringen inte varit på Drottninggatan i fredags.”

Båda partiledarna säger ungefär samma sak och båda kritiseras av sina motståndare Özz Nûjen gick till attack på AKB men säger ingenting om att Stefan Löfven sa ungefär samma sak.

Det är här som terrorismen börjar att vinna igen. Sedan Sverige gick med i Schengen avtalet så har man utfört så kallad Inre utlänningskontroll.

Detta är en personkontroll av en utlänning som utförs inne på en stats territorium med syfte att fastställa om den kontrollerade personen har rätt att uppehålla sig på statens territorium. Inre utlänningskontroller används i viss utsträckning inom Schengenområdet för att kompensera de avskaffade gränskontrollerna vid de inre gränserna. I en del EU-länder, särskilt i södra Europa är id-kontroller för att hitta både utlänningar och efterlysta rutin sedan många år tillbaka, och det är lag på att ha id-handling, så att den som inte innehar det kan gripas bara av det skälet för kontroll av identitet. I de nordiska länderna finns inte krav på att inneha id-handling, och rutinmässiga id-kontroller sker knappast eftersom det är svårt gå vidare med den som vägrar uppge identitet, såvida de inte är brottsmisstänkta. Källa wikipedia

Linda Stark skriver om många papperslösas rädsla för Polisen i sin artikel http://tidningenrepublic.se/a/enda-de-pratar-om-ar-radslan-polisen där polisen försöker hitta papperslösa på diverse sätt på borgerliga vigslar och på BUP (barn och ungdomspsykiatrin.)

I korthet handlar det om den häxjakt som papperslösa utsattes för. Svenskar med annat ursprung kände sig kränkta när poliser frågade på engelska om de var Svenska och det blir svårt att utföra sådana kontroller. I P1 Kaliber så kan man höra hur Reva diskussionen var och vad det hela handlade om,  här intervjuas poliser och Linda Stark http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/333995?programid=1316

Om nu Stefan Löfven och Anna Kindberg Batra vill utvisa papperslösa så måste Polisen börja jaga dessa individer igen. De måste söka med lykta under stenar och kolla ”slumpmässiga” människor som inte ser Svenska ut. Problematiken blir att människor känner sig kränkta och utsatta vilket är förståeligt.  Polisen har en svår kamp då det visar sig effektivt för att hitta papperslösa men samhällsdebatten gjorde det svårt att fortsätta med dessa medel.

Papperslösa har rättigheter och om de är gömda i fyra år så har de rätt att söka asyl igen. Arbetsgivare  kan således sko sig på dessa människor och gissningsvis så bor dessa människor trångt med ockerhyror. Terrorister har en tendens att gömma sig i mängden så att leta efter dem kan öka människors utsatthet och leda till radikalisering. Samhället kan fortfarande ge socialbidrag och stötta papperslösa.

När nu politiker vill visa att de gör vad de kan för att förhindra terror så spelar de i terrorns händer för att då måste man börja leta igen. Debattsidor kommer kräva jakt på papperslösa eller förhindrande av jakten. Samtidigt så dog två personer på Ikea och fyra i Stockholm hemska dåd utförda av två individer som blev utvisade från landet men som valde att inte ta resan tillbaka där de kom ifrån.

Det finns inga enkla lösningar och Sverige kommer jobba på flera olika plan för att komma åt terrorismen. Men om nu Stefan och Anna menar allvar så undrar jag hur de skall leta upp papperslösa och hur detta kommer att gå tillväga?

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s