Om Sverigebilden och hur vår nation slits itu då vi inte kan lösa de utmaningarna som vi ställs inför.

Jag har velat avhandla detta ämne under väldigt lång tid men inte haft orken att ta itu med det. Tanken grodde under Almedalen där svenska värderingar var uppe på dagordningen. Det var efter kränkningar av unga tjejer där Sverige från ett höger perspektiv ville visa att i Sverige sysslar vi inte med sådant vi är jämställda och frågan om vad Svenska värderingar är blev en del av den politiska debatten. Detta ledde till att folk började undra om hur vi skulle hantera flyktingar som tafsade på tjejer skulle de skickas hem? Eller fanns detta problem överhuvudtaget?

Sverige och Tyskland blev ett skräckexempel i utländsk media och att landet var på väg åt helvete. Ivriga försvarare visade på att Svenskar var lika illa och motståndarna mobiliserade sig i viking garden för att skydda vita kvinnor. Det diskuteras livligt på sociala medier och grytan började att puttra. Sverige bilden diskuterades till och med av SD och S i amerikansk media efter Donald Trumps tal om vad händer i Sverige. Detta fick mig att bli nyfiken på hur Sverige uppfattas av våra kritiker samtidigt som jag ser nationen slitas sönder av argument med rasism och av motståndare som förnekar att det ens finns ett problem.

En av medierna som intresserat sig för Sverige är Rebel media som ofta tar upp Sverige som exempel på hur illa det går när man släpper in flyktingar från Mellanöstern. I reportage där de besöker no go zoner i Stockholm och där de intervjuar ensamkommande flyktingbarn från Marocko. De hittade barn som skröt om hur de sålde knark och reportern fick de som de ville visa. Sverige har släppt in en massa brottslingar som lever utanför samhället och som försörjer sig på brott.

När Sverige tog in 160 000 flyktingar och sedan skulle utvisa de som inte hade asylsjäl så rapporterade Rebel media att nu hade Sverige ångrat sig för att det hade gått helt åt helvete. Jag delar inte deras åsikter men de visar på att det finns problem och det intressanta är hur Sverige skall lösa dem..

Donald Trump satte Sverige på kartan när han i samma mening som han drog upp de värsta terrordåden i Europa sa ”Kolla vad som händer i Sverige.

Svensk media skrockade och gjorde sig lustiga genom att rapportera om fåniga händelser som hände i Sverige eftersom alla var frågande om vad som hänt i Sverige.  Det berättades om en tjej på Twitter som var missnöjd med sin killes lasagne etc.

Det är lätt att göra sig lustig över USA president men Sverige som vill göra rätt används som ett vapen för dem som vill stänga sina gränser och slänga ut vad de kallar ovälkomna gäster . Även om många vet att det är alternativa fakta eller fake news så blir resultatet att de som läser det ser det som en sanning och det bekräftar deras fördomar.

Det som stör mig med debatten är den trångsynthet och de argument som folk för sig med. Polisen Peter Springare blev rikskänd med att berätta vilka grupper som upptar en stor del av den grova kriminaliteten. Extrem högern fick än en gång ammunition om hur onda invandrare är och vänstern slängde snabbt fram skygglapparna och förnekade att det inte var så. Leif Gw Persson tog Peter Springare till försvar och sa att det som Peter Springare sa var korrekt. Veckans brott visar senare en kriminolog som visar att denna kriminella grupp är en på hundra bland invandrare och 0.5 av 100 bland svenskar. Det är en liten grupp men det finns ett problem här och hur folk än vrider och vänder på det så måste något göras.

Ett annat problem är att det kan ta upp till åtta år innan en invandrare kan få ett jobb i Sverige. Länge var uttalandet rasistiskt men efter alltför lång tid så erkändes problematiken och man började funderade på hur man skulle lösa det.

För mig är kärnan att det finns ett problem och hur fan skall man lösa det? Att använda det som rasistiska argument är enkel, de vill visa på att invandrare är lata och lever hellre på bidrag. Den bittra sanningen är att det är svårt att komma in på den Svenska arbetsmarknaden om du inte har ett svenskt namn. Att simplifiera påståendet eller att förneka det gör att problemet kvarstår. En alkoholist hjälps inte av att alla tittar åt andra hållet.

Jag har börjat sedan en tid tillbaka och läsa på om olika saker där jag vill förstå människors tankar och åsikter. Jag kanske inte håller med dem i allt men att lyssna och läsa mellan raderna är den vägen som man måste gå för att se problemet och få fram vettiga lösningar. Feminismen har många fina tankar och formuleringar och agitation är viktigt för att visa på problematiken men många skräms bort av dem på samma gång. Människor måste öppna upp sig för att förstå att detta är ett problem. Det finns människor som röstar på SD för att deras yrkesgrupp börjar få in billig arbetskraft från Östeuropa och de får svårare att få jobb när andra människor tar deras jobb för att arbetsgivaren vill spara några slantar i en tuff bransch.  Är det rätt att den här personen uttrycker sig rasistiskt? Nej men personen har likväl ett problem som någon måste ta på allvar.

Jag såg filmen Antifascisterna i veckan och det öppnade mina ögon och gav mig förståelse för hur de tänker. En maskering är inte bara till för att man inte skall kunna identifieras av polisen utan det handlar också om att kända farliga nazister inte skall kunna ta reda på vem du är. Många personer har dött av nazister i Sverige och tro mig du vill inte att de skall veta vem du är var dina föräldrar bor. De vill skydda sig själva och andra från hatiska nazister när vanliga Svenssons blev attackerade i Kärrtorp så var det dem som steg fram och skyddade barnfamiljer från skottlinjen. Håller jag med dem i allt? Nope men jag förstår dem och jag vet att de behövs när samhället sviker sina medborgare genom att låta nazister marshera genom våra städer.

Om Sverige vill lösa sina problem så krävs det att politiker och samhället gör dessa analyser så de kan lösa och förebygga problem. Men om vi skall fortsätta lyssna på politiker och debattörer som gör simpla och populistiska poänger eller dem som blundar så kommer det att gå åt helvete. Vi kanske inte märker av det men problemet hopar sig tills det inte går att lösa längre och djupa skador uppstår.

I mitt arbete så rör jag mig ofta i de så kallade No go zonerna där få Svenskar skulle vilja bo. Ställen där kollegor fått kastat stenar och flaskor mot sig och en blev träffad av en nyårsraket. Det är ett ställe där invandrare som inte kan få andra lägenheter bor. Det är områden med missbrukare och samhället har havererat fullständigt. Området är i uselt skick med uppbrutna dörrar och förstörd inredning. Sladdar hänger från taket och soporna ligger flera månader i trapphusen.  I ett garage finns det spår efter ett tjugotal skotthål mot en vägg där kriminella har skjutit med sina vapen. Kriminella grupper styr här och boende har ofta ingen kolla på vad som händer utanför för de har aldrig lämnat dessa områden. Skulle du vilja bo där?

När vi pratar om upplevd otrygghet så hör jag ofta att det är överdrivet brotten går ju ned och allt är så bra i landet Sverige. Det kanske är sant för de välbärgade som sitter i sina flådiga villor i skärgården men på mina gator i Malmö så bombas verksamheter med handgranater och människor skjuts till döds i  Mobilias parkeringsgarage och på Möllevångstorget runt 18-tiden en torsdagskväll om jag inte missminner mig.

I Transportarbetaren kan ni läsa om mina kollegors vardag om hur det är att arbeta i Malmö.   http://www.transportarbetaren.se/Transportarbetaren/Start/Nyheter1/Malmo-ar-en-forlorad-stad/

Sverige slits itu av människors oförmåga att se bortom sina egna argument eller förneka att de ens är så. Många invandrare kommer bo i usla områden där ingen talar svenska och deras pensioner kommer göra dem fattiga eftersom de inte får jobb eller en chans i samhället. Skolor havererar och andra generations invandrare mår skit. Samtidigt som vi vill visa upp hur fantastiskt Sverige är så river vi nationen åt helvete. Du kanske inte ser det eller vill kännas vid det eller så sitter du och sprider hatet mot grupper som jobbar hårt men får ta skiten för vad andra gör. Så varför sitter många invandrare i våra fängelser? Det kanske är där man skall börja.

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s