Rogue One: Bästa Star Wars filmen sedan Return of the Jedi (1983)

Att George Lucas lämnade över tyglarna till Disney kan ha varit det bästa som har hänt Star Wars i modern tid. Episode 1-3 hade sina ögonblick och The force awakens (2015) under Disneys regi var ett stort steg i rätt riktning. Det var dock en film som inte vågade göra så mycket nytt utan den levererade en bra hyllning till Star wars (1977) med samma story.Vi fick ju även se ett överlämnande från det gamla till det nya. Även Imperiet ändrades till First Order, samma organisation som tidigare fast med fler nazist flaggor och lite mer onda. Släng till en ny ”Death star” och konceptet är som det alltid har varit.

Rogue one utspelar sig precis innan Star wars (1977) och handlar om de rebellernas kamp för att få tag på ritningarna till Imperiets nya vapen The Death star. Filmen har på många sätt ett liknande mörker som i The Empire strikes back  (1980) och det var fan på tiden.

Rogue One känns på många sätt väldigt typisk för Star wars genren och man har precis som i Force awakens fångat retro känslan från de gamla filmerna. Speciellt häftigt är det när de klockrent fångar Trench run känslan från Star wars utan att det känns töntigt eller onödigt. Att en brokig skara av rebellsoldater skall bege sig ut på ett omöjligt uppdrag påminner mycket om filmen 12 fördömda män  (1967)  där dömda krigs brottslingar fick sin chans att gottgöra sina brott i en slags suicide squad mission, djupt in bakom fiendens linjer.Det hade gett filmen ett bättre djup om de hade kunnat  utvecklat den delen mer. Filmen håller ett högt tempo från början till slut och uppbyggnads fasen fick inte så mycket tid som i de gamla filmerna och det är lite synd.

Jyn Erso spelad av Felicity Jones fungerar väl i historien och det är kul att se ännu en stark kvinna i huvudrollen precis som Rey i The force awakens. Jag älskar hennes repliker mot K-2SO en omprogrammerad Imperial droid som i Star Wars anda axlar manteln väl som comic relief precis som CP3O och R2D2. Det behövs ingen Jar Jar när det finns droids.

Rogue håller riktigt bra som film, den är spännande och håller ett högt tempo. Känslan och designen från det gamla mixas med det nya i en skön blandning. För mig personligen är detta den bästa Star wars filmen sedan Return of the jedi. Filmen har omarbetats mycket från den trailer som släpptes och det skall ha inneburit helt nytt slut och konversationer som inte dök upp i filmen. Repliken ”I rebell” lyste med sin frånvaro och det hade varit kul om man kunde få en inblick i extramaterial om hur Rogue one blev som den blev. Utlovade häftiga scener uteblev men slutresultatet blev riktigt bra ändå. Liknande jämförelse med skillnader från trailer till film var senaste Fantastic 4 som äsven den omarbetades kraftig men som ej gick att rädda.

Rogue One levererar vad den skall. Rymdstriderna och replikerna och blinkningarna till det som har hänt tidigare är en ren fröjd att se och upptäcka. Även om inte en Death star sprängdes i denna film så lever även denna film efter vad som har hänt i tidigare filmer. Gamla moment görs i nya tappningar och även om detta fungerar så blir jag ändå lite orolig. De måste våga göra något nytt i framtida filmer. Jag hoppas att de framtida filmerna nu kan släppa lite på arvet från det som har varit och kan göra en intressant resa för Rey och Finn. Jag ser gärna de gamla karaktärerna från min barndoms Star wars men de kan väl få tampas med nya problem och äventyr. Om New Order bygger ännu en ny dödsstjärna så vete fan vad jag kommer göra. Jag är dock imponerad över vad Disney har åstadkommit.  Arvet är i tryggt förvar och det var inget som var självklart. Disney hade kunnat fucka upp med att pusha ut fler Jar jar Binks skit för att tjäna ännu mer pengar men det har de inte gjort det ännu. Det känns som de bryr om Star Wars på samma sätt som vi gör det känns förbannat bra.

Nu väntar vi med spänning på nästa stora Star wars film och en framtida Han Solo film…..Omg omg.

Tills dess Rogue One standing by!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s