Sense8 Netflix senaste under

Netflix gör det igen och syskonen Wachowski gör det igen!

Sense8 kan vara det bästa som syskonen Wachowski har skapat på länge. Med J. Michael Straczynski skaparen av Babylon 5 som skriver manus till avsnitten så frågar jag mig: hur kan man misslyckas?

Andy Wachowski och Lana Wachowski har en del stilbildande mästerverk bakom sig som filmen Matrix och Cloud atlas men även episka misslyckande som Speed racer och sista delen av Matrix trilogin. Sense8 är viktig på så många plan då jag anser att den kommer bli väldigt viktigt verk för HBT-rörelsen med sin berättelse om hur människor kämpar med att få rätten att få komma ut och älska vem dem vill.

Vi har en mexikansk filmstjärna som lever det klassiska dubbellivet där hans karriär och macho person är viktigare än hans pojkvän som han gömmer i hemmet. Lägg sedan till mannen som blir kvinna och sedan kämpar för sin rätt att få ses som kvinna med en religiös familj som vägrar att ens använda hennes nya namn. Två berättelser som ger en djup insikt av hur det är att inte vara en del av normen och stå utanför och hantera andras människors oförståelse och rädslor.

Sense8 handlar om åtta personer som är sammanlänkande i ett emotionellt nätverk där de kan hjälpa varandra och uppleva andras känslor och erfarenheter. Hur hade mänskligheten fungerat om vi hade känt all sorg, rädsla, skräck, kärlek och sex från våra medmänniskor?  Lägg sedan till att detta nätverk spinner mellan flera olika länder och kontinenter.

En av många intressanta historier i Sense8 är Kenyanen Capheus  som kämpar för sin mors överlevnad och hennes kamp mot aids. Hur långt är han villig att gå för att rädda sin mor för att få ihop pengar till aidsmedicin som inte är förfalskad? Det visar även på ett tragiskt sätt att vård och medicin som vi tar för givet är långt ifrån vardagen för jordens mest fattiga områden i världen.

Sense8 kan vara den räddande faktor från Wachowski syskonen då de än en gång visar upp samma nyskapande anda som Matrix var. Det kanske inte finns en massa slowmotion scener men en helvetes intressant historia som griper tag i tittaren. Utanförskapet målas upp på hur det är att vara annorlunda och hur svårt människor har det när de faktiskt måste kämpa mot förtyck på så många plan. Serier som får mig att skratta och bli ledsen på samma gång samtidigt som jag sitter på nålar är ett gott tecken på hur välarbetat serien faktiskt är.

Sense8 är en tv-serie som världen behöver just nu. En samling människor som arbetar mot samma mål med olika bakgrunder och etniciteter sammanlänkande av ett band av känslor som binder dem samman på ett nytt och unikt sätt. Det får mig att tänka på Startrek´s positiva visionen av Kapten Kirks besättning där människorna jobbade som jämlikar och hade lagt sina olikheter bakom sig.

Det är lätt att bli blind över vad som händer i världen på daglig basis, svält och utanförskap men även enkla basala saker som rätten att få vara den man vill vara och att få älska vem man vill. Många serier har idag HBT karaktärer och de flesta serier som jag har tittat på har åtminstone någon karaktär som är Gay. Det blev något av en händelse 1996 när svenska Rederiet hade lite hångel mellan två män och många serier ser det som självklart att det skall finnas homosexuella med i deras historia som de vill berätta.

Sense8 går steget längre när de låter det bli en av kärnorna i storyn vilket kanske inte är så märkligt då Lana Wachowski har bytt kön och det då gör det mer speciellt och äkta. En av huvudrollsinnehavarna spelar en man som blivit kvinna både i serien och i verkligheten.

Men om vi nu ser förbi HBT storyn och fokuserar på serien för övrig så finner vi en massa trådar som flätas samman. Tragiska och problematiska livssituationer avlöser varandra och vi ser hur våra ÅTTA karaktärers historia spelas upp för varandra. Till en börja som blir det väldigt rörigt och påminner väldigt mycket om Cloud Atlas.

Orkar jag titta på detta? Jag vet att det kommer falla på plats men vill jag verkligen lägga ned den tiden på det? Som ni kanske förstått så är svaret Ja!. När bitarna faller på plats så utspelar sig en väldigt intressant story kanske inte så unik då den påminner om Heroes och Matrix med liknande element som uppvaknande och kampen mellan gott och ont.

Det jag hoppas på är att de kan låta denna historia få utvecklas och inte köra den i botten som Lost, Heroes och Matrix. Att det finns ett planerat slut med en viss mängd säsonger så vi slipper följande: En fantastisk start och en trälig mitt och ett katastrofalt slut. Min förhoppning här är att J. Michael Straczynski med sitt fantastiska berättande kan få köra på och ge serien en fantastisk resa från början till slut.

Han har visat tidigare genom Babylon 5 att en historia kan vara värd att följa även om du får veta vad som händer. Det är varför det blev som det blev som är det intressanta. Just nu är Sense8  en av Netflix hetaste serier och fortsätter de producera och köpa in sådana här serier så ser jag fram mot en framtid i min soffa med så kallad bra skit.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s