Daredevil kan vara det bästa som Marvel har släppt.

När DC släppte Arrow så kändes det förlösande att en tv-serie som handlade om en hjälte utan superkrafter fick ett vuxnare medium än de filmer som släpptes tidigare. Arrow serien var väldigt mörk och han drog sig inte för att dräpa sina motståndare och yttra orden You have failed the city.

Genom bra action med ett Lost liknande berättande så berättas historien om hur Oliver Queen blir Arrow genom hans tid som förlist på en ö. Serien är inne på sin tredje säsong och Stephen Amell som spelar Arrow gör ett fantastiskt jobb och det kändes som att det inte skulle kunna finnas en utmanare i genren men det var tills Daredevil dök upp.

Daredevil är utan en tvekan det mörkaste som Marvel har släppt och jag menar inte filmen med Ben Affleck utan tv-serien som de har skapat för Netflix. Dardevil har alltid känts som Batmans motsvarighet, en brottsbekämpare som döljer sig i skuggorna och som kämpar mot den verkliga brottsligheten, den som finns i slummen och på gatorna.

Estetiskt känns det som ett mörkt mästerverk där gatorna i Hell’s Kitchen målas fram i svarta färger med få inslag av ljus. Marvel har äntligen givit karaktären det han förtjänar det vill säga en rå värld där Daredevils historia kan berättas i sin brutala helhet utan Hollywoods glättiga fasad.

Det är inte bara Matt Murdochs historia som berättas utan även hans nemesis Wilson Fisk aka Kingpin. Det är lika intressant om inte mer att få följa skurkens förvandling till ondskan och det borde vara standard i alla sådana berättelser. I serier som Smalville fick man se hur Lex Luthor formades till Stålmannens fiende på liknande sätt.

Chockerat och förfärad sitter jag som på nålar under Wilson Fisk historia och följer hur han i ung ålder mobbas för sin fetma till att bli den livsfarliga man som styr Hell’s Kitchen med järnhand.  Jag hoppas att Daredevil blir början på ett nytt gäng tv-serier i samma kategori. Nog för att jag gillar Avengers och de andra hjältarna men detta är så mycket bättre ur ett berättar perspektiv. Jag hoppas att detta kommer leda till en tv-serie om Punisher och då kommer det fan bli åka av.

Serien är rå blodig och mörk på ett sätt som Superhjälte filmerna aldrig kommer att kunna bli. Behövs detta? Behöver vi se Fisk mörda sina fiender på brutala sätt så att blodet dryper längs med väggarna?  Svaret på den frågan är för min egna del ett solklart JA.

Ondskan manifesterar sig på ett så mycket mer personligt plan i Daredevil än vad den gör i övriga Marvel filmer. Det är trafficking det är lidande och det är de fattigas förtvivlan som Dardevil snappar upp med sina supersinnen. Det är den gamla kvinnan som jagas ut från sin bostad så att Wilson Fisk kan bygga upp sitt imperium.  Arrow är det enda som kan mäta sig med Dardevil på denna punk och det är inget dåligt betyg. Första säsongen finns nu på Netflix och detta är något du bör sätta dig ned och titta på. Du behöver inte ha några förkunskaper men det skadar aldrig. Gillar du action och en mörk historia så är detta något för dig. Att se Daredevils resa genom Hell’s Kitchen kändes som när jag spelade första Max Payne spelet, ett äventyr som jag aldrig kommer att glömma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s