Samhället ändras och vissa människor tycks vara helt oförstående.

Var med en vän som blivit hotad på sitt arbete med kniv. Vi skulle till skulle till skatteverket för att se om det gick att få hemlig identitet. Personerna som drog kniv hade ytterligare hotat andra personer inom samma yrkesgrupp så det är klart att man tycker det är obehagligt. För att få hemlig identitet så måste man flytta och skaffa sig nytt boende. Kan vara svårt om man har familj och barn. På skatteverket/försäkringskassan så har de en ordningsvakt för att hålla koll på ordningen. På sjukhusen finns det väktare och ordningsvakter för att vara en säkerhet på de olika avdelningarna. Arbetsförmedlingen/försäkringskassan och många andra instanser behöver skydd då hot och överfall har blivit en del av vardagen.

Jag hoppas att folk tänker efter ibland, skall det verkligen behövas vakter här? Det jag inte förstår är när folk är så naiva att uttrycker att de inte alls förstår varför. Varför är ni så många? Frågan har ställts många gånger till vänner som jobbar med säkerhet? Vad tror du? Kan det vara så att det kan vara en farlig arbetsplats där människor beter sig illa?

Tågvärdar/Busschaufförer har misshandlats för att de utför sitt jobb. Att de kanske inte accepterar att resenärer fuskar eller beter sig illa. Kontantstoppet inleddes efter det att en busschaufför misshandlades för en dagskassa på 400 kr.

Kontantstoppet dvs att ej kunna betala kontant på bussar blev en åtgärd pga av att folk rånade busschaufförer och en mycket tråkig utveckling. Samma sak blev det på tåget i Skåne det blir en säkerhetsrisk att gå runt med kontanter när man jobbade.

Brottsligheten kanske inte ökar eller blir grövre men inom vissa instanser har det blivit vardagsmat. De kanske ger folk ett negativt besked, det kan vara att pengarna från socialen betalas ut senare eller att de får stiga av tåget för att de inte sköter dig.

De människor som arbetar under dessa hot om våld gör ofta fantastiska arbeten. De har ofta valt att jobba inom dessa områden och bryr sig om sina medmänniskor. De har sina arbetsuppgifter och gör vad de kan för att ge oss den bästa servicen som är tänkbart. Skall en sjuksköterska/läkare hotas eftersom patienten inte är nöjd med svaret? Skall folk som jobbar inom socialtjänsten hotas för att personen som går på socialen har varit sen med sina papper? Skall tågvärdar misshandlas för att en resenär skall få en avgift för att de skitit i att betala för sig?

Självklart inte! Men tänk efter nästa gång du sitter på skatteverket eller något annat ställe som är bevakat och fundera på varför måste denna yrkesgrupp finnas där. De finns där för din och andras säkerhet. Det är de som skall ingripa när saker går fel och människor agerar med reptilhjärnan. Det är dem som skall se till att personalen mår bra och inte utsätts för rasism och alla andra hot och påhopp. Samhället ändras och vi måste ha förståelse att det tyvärr behövs ordningsvakter i butikerna/nattklubbar/sjukhus/skatteverket/socialtjänsten/tågstationer och på en massa andra ställen.

Vad kan vi göra? Vi kan se till att vi håller oss lugna även när vi blir felbehandlade, då får man ta det på ett sakligt sätt och gå vidare till högre instans. Att vänner och kollegor hotas för att de utför sina arbeten skall aldrig accepteras men det är tyvärr det samhället som vi lever i. Men fråga dig gärna varför dessa människor är där och ifrågasätt gärna varför men har förståelse varför de är där. Du kanske inte blir hotad varje dag i ditt arbete men för många andra människor har det tyvärr blivit vardagsmat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s