The Hobbit The Battle of the Five Armies

Vad händer när de större och starkare raserna beter sig som testosteronstinna idioter? Då är det en liten Hob som får ta itu med problematiken och utföra stordåd med små medel.

Det blev en värdigt avslutning på Hobbit filmerna med ett klimax fyllt av testosteron fyllda män som hade lite svårt att komma överens. Det var med låga förväntningar som jag gick in i biografen den regniga lördagen i Trelleborgs biograf Grand.

Varför se filmen i Trelleborg? De har ett mycket bättre 3D system än de andra biograferna i Malmö. Glasögonen tvättas inför varje visning och det är inga glasögon som du får behålla efter visningen. Resultatet blir en bättre upplevelse där bilden är mycket bättre och det skär sig inte. Om ni vill veta mer om det kolla upp High Frame Rate.

Filmen börjar actionfyllt med draken Smaug som rostar byn Dale och allt tycks vara hopplöst.

Det finns ställen där The Hobbit filmerna överträffar Lord of the rings filmerna och orcherna än nog den största anledningen.

Fy fasen vad de är läskiga, de kan vara något av de vidrigaste varelserna i Tolkiens värld. I Lord of the rings kändes orcherna många gånger små och svaga och blir inte läskiga förrän Sarumans armé av Uruk hai som dyker bokstavligen upp från jorden. Spelet Shadow of Mordor kom nyligen ut och utspelar sig i Mordor med dessa onda orcher. Jag har ännu inte skaffat mig spelet, kanske är det rädsla eller så vill jag klara av Witcher 2 först.

Filmerna knyter även väl ihop med de övriga Lord of the rings filmerna med extra scenerna där Gandalf söker upp Nekromantikern för att finna ondskan som puttrar i öst. Scenen med Saruman, Elrond och Galadriel var väldigt välgjord och kändes inte konstlad eller cameoaktig.

Det häftigaste var att få se de olika arméerna tåga mot varandra och framförallt dvärgarna som dök upp tungt bepansrade, från topp till tå. Det var nästan total nerdgasm under hela slaget och kan liknas en del med slaget om  Minas Tirith och Helms klyfta. Om det finns några fans av warhammer fantasy battle så blev vissa av elementen väldigt likt table top spelet.

Billy Connolly leder sina Dvärgar på en bepansrad gris och hans själv ser ut som en Trollslayer från Warhammer. Övriga dvärgarna rider på stora baggar precis som de gör i World of warcraft. Jag har inte hittat något i loren från Lord of the rings om att dvärgarna skulle rida på sådana djur men ärligt talat så funkar det riktigt bra. Warhammer och World of warcraft har lånat från LOTR som i sin tur lånat från den Nordiska mytologin så det känns som det var dags att ge något tillbaks.

De olika arméerna har sin anledning att dyka upp men det visar även på hur småaktiga de är. Thorin Oakenshield är besatt av Arkenstone och kan liknas Gollum i sitt beroende till den. Alverna dyker upp för några smyckes skull och beter sig inte mycket bättre. Orcherna drivs på för att vinna ny mark åt Sauron som tycks ha vaknat ur sin dvala.

Det anmärkningsvärda tycks vara att människorna är de enda som har realistiska krav. Deras krav är endast det som de blivit utlovade och med tanke på att Smaug brände ned större delar av deras by så känns det rimligt.

Som ofta i Tolkiens värld så är det inte alltid den största eller starkaste som agerar rätt eller som har den bästa lösningen.

Peter Jackson gör mycket rätt men även en del fel. Bioversionen kan aldrig ses som det slutgiltiga verket och vi måste tyvärr vänta tills den förlängda versionen kommer innan det slutgiltiga avgörandet kan göras. Beorn är med tre sekunder i filmen och släpps ned bland orcherna som en airstrike av rå björnkraft. Jag är ingen fan av Mikael Persbrandt men karaktären förtjänar mycket mer utrymme än vad den får i bio versionen.

Jag undrar om Jackson gör det medvetet, när han tar bort de mest minnesvärda ögonblicken i Tolkiens verk.

Två av de mest minnesvärda är när Gandalf bryter Saruman´s stav, Gandalf ställer sig i vägen för Nazgulernas konung och  inte viker sig en endaste tum.

Jag hoppas att han kan ge mer utrymme åt Beorn i den förlängda, måste erkänna att jag ännu inte sett den förlängda versionen av Desolace of Smaug ännu.

Slutbetyget på den sista Hobbit filmen är högt då Peter Jackson bäddar in Hobbit sagan med Lotr på ett ypperligt sätt.

Det finns strategiska element där Smaug ses som ett farligt hot då draken kunde vara en tänkvärd allierad till Sauron.

Sauron avslöjas som fienden och hans makt håller på att återhämta sig på nytt.

Gå genast och se den om du vill bli underhållen och gillar att se Dvärgar hacka loss och orcher med ondska i blicken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s