Spelbranschen vill genusmärka spel och det är som att hälla vatten på en gås eller?

Det är intressant att spelbranschen vill utvecklas och jobba med genus och mångfalds frågor för att nå en bredare marknad. De vill starta med en genusmärkning på spel för att visa på att det finns ett tryck efter normkritiska spel.

Tanken är fin men i det stora hela så tror jag inte att det kommer innebära någon förändring.

Att sätta några märken på spel och hoppas att marknaden kommer undvika de sexistiska spelen eller köpa de

normkritiska spelen är naivt. Om de skulle sätta en märkning på GTA spelen pga av detta så hade det blivit som  parental advisory märkningen. Wow det här är innehåller ”farliga” ord och hemska texter, detta vill jag ha! En sexistisk märkning eller brist på norm kritisk märkning hade inneburit naket, snygga brudar, hemskt språk, detta vill jag ha!

Människor tror sig ej påverkas av underhållning på ett negativt sätt dvs jag sticker inte ned på stan och skjuter på allt jag ser bara för att jag spelar GTA. Det är dock saker som vi vanliga killar missar och det som vi tror är de små sakerna, det är saker som hur kvinnor framställs hur de agerar och är kvinnan belöningen i spelet? Vad tycker andra tjejer när de spelar samma spel? Förstör det deras upplevelse och känner de sig kränkta eller borde vi män känna oss kränkta eftersom speltillverkaren använder sig av sexism för att sälja ett spel till oss? Ta ett av mitt favorit spel från Mass effect serien med karaktären Miranda Lawson som skall vara en genetisk perfekt kvinna. Den grabbiga sidan av branschen var exalterad och hon fick bra recensioner. Sexig läcker och het samt kickass på att slåss. Att hon sedan ofta filmades bakifrån, visandes rumpan som ledde till kritik om sexism försvaret blev att en annan manlig karaktär framställdes på liknande sätt. Marknads ansvarig David Silverman försvarade det hela med att hennes sexiga kurvor och sexualitet var de viktigaste egenskaper för att framhäva hennes karaktär.

Jag och en polare blev något ställda när en homosexuell vän uttryckte sitt ogillande mot Miranda i spelet. Hur kan du inte tycka om henne? Blev den naturliga följdfrågan. Svaret blev som ovanstående kritik. Vi båda var ”blinda” för det eftersom det har blivit normen.

Problemet är att sex säljer och alla vet om det. Det visar sig att kvinnor reagerar positivt på marknadsföring när de använder vackra kvinnor. Så spelbranschen har tagit den enkla vägen vad vill de ha? Babes! Boobs! Sex! Action!

Men tjejer spelar väl också spel? Jo klart! men vet spelskaparna vad de vill ha? Jag tror inte det och framförallt handlar det inte om rosaskimrande ponny spel. Kanske tolererar de Mirandas rump shots och ursäktar det eftersom Mass effect är så bra. Kanske de kör igenom GTA trots att den är fylld med en massa stereotyper och sexism.

Det finns problem bland gamers och det är det att tjejer exkluderas och mobbas för att de just är tjejer. Jag undrar om några klistermärken kommer lösa det. Jag tror tyvärr inte hellre att spelen kommer bli mer normkritiska till en början. Tids nog kommer vi se en förändring men så länge GTA V är ett av världens mest säljande spel så ger det en klar indikation till vad flest gamers vill spela. Att skapa spel till män är inte problemet utan att hitta receptet att hitta de kvinnliga spelarna är väl det stora problemet. Innebär fler normkritiska spel fler kvinnliga gamers? Men att bryta normer är svårt och märkningen kommer bli en spännande början.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s