Vem skulle du vilja slå ihjäl? The Purge

Något som alltid fascinerat mig när det gäller Science fiction är skaparnas tolkning av hur framtiden kommer att se ut.

Ofta hittar vi grymma postapokalyptiska scenarion som Waterworld, Mad Max, Hunger Games mfl.

Ofta kan jag sitta och titta på dåliga Science fiction rullar bara för att få uppleva deras syn på hur framtiden kommer att se ut. Vilken teknik har de? Hur lever de? Hur ser samhället ut? Ofta så tenderar storyn att falla ihop för många människor. Med synpunkter som att filmen är kass då den är overklig. Filmen lägger fram tekniska lösningar som inte håller (The Core) eller att det bryter mot våra egna tankar på etik och moral.

Ofta skiter jag i vilket om det inte är en alltför dum med hemska logiska luckor som till exempel The Signs där utomjordingarna skall ta över jorden. De kommer ned obeväpnade och kan inte slå upp en trädörr och dessutom ger vatten dem frätskador.

The Purge gav intressanta diskussioner då den utspelar sig i en väldigt nära framtid 2022 och mina vänners kritik var hur i helvete kunde detta hända och att tanken är löjlig. The New founding fathers som tycks ha byggt upp USA igen är väldigt intressanta då de har skapat The Purge. Vad är då The Purge? En dag om året så är allt tillåtet. Vill du slå ihjäl din chef eller är du trött på kollegan som snor din mat från kylen på jobbet.

Under The Purge så stängs samhällets samtliga funktioner ned. Ingen Polis/brandkår/ambulans och under 24 timmar råder fullständig anarki. Inga explosiva medel är tillåtna några regler måste man ha. Tanken är att folk skall få ventilera sig en dag om året och sedan återgå till vardagen. De som har råd sitter inne i sina hus med säkerhetsdörrar och luckor för fönstren och de fattiga klarar sig bäst de vill. Arbetslösheten är väldigt låg och kriminaliteten är jättelåg och allt detta kan de tacka The Purge för. Det är väldigt tydligt att det är denna dag som man skall rensa ut samhällets nedre skröfs, de fattiga och utslagna.

Två filmer har nu hunnit släppas The Purge (2013)  och The Purge Anarchy (2014) och förmodligen blir det väl en tredje film.

För att vara en film med en massa action och en massa människor som vill ha ihjäl andra människor ofta pga av små saker som avundsjuka så undrar man hur i helvete hade det gått om en sådan dag om året fanns. Vad hade man gjort? Hade man gömt sig bakom ståldörrar? Eller hade man gett sig ut för att ta ut sin rätt? Själv hade jag tagit semester.

Hur kommer vi behandla varandra för att slippa vara på någons dödslista och kommer vi någonsin lita på familj och vänner?

Jag kan inte låta bli att ryckas med i scenariot att du vet aldrig vem som kommer ta sin rätt att utföra The Purge och de som snällt sitter hemma och vill att eländet skall vara över. Om du vill se liknande filmer så rekommenderar jag Hunger games och Battle Royale. Båda Purge filmerna är bra de håller om man vill sitta lite smårädd i soffan och chockeras över mänsklighetens förfall. Är du en människa som har svårt att kliva utanför strikta ramar så är det nog ingen film för dig. Frågan kvarstår vem skulle du vilja slå ihjäl?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s