De tjugo som stred för IS

Expressen publicerade nyligen bilder på 20 unga män som drog ut i krig för sin tro. http://www.expressen.se/nyheter/de-har-lamnat-sverige-for-att-kriga-for-is/ Man räknar med att det är ca 80 killar och tjejer som har lämnat Sverige för att kriga för IS e (Islamiska staten). Detta är en stat som kör parollen konvertera eller dö. Genom sin framfart har de dödat, våldtaget, halshuggit oliktänkande, bland annat kristna och andra oliktänkande muslimer. När jag hörde om dessa människor så kände jag till en början ett enormt förakt och hat. Hur kan man lämna ett land som välkomnat flyktingar och som är så öppet för olika religioner och kulturer?

När det diskuterades nyligen på SVT Debatt så var det representanter från unga muslimer som menade att Staten hade misslyckats med dessa ungdomar som lämnat trygga Sverige för att ge sitt liv för det Islamistiska kalifatet. Givetvis var jag kritisk till deras slappa ansvarstagande, de till och med ansåg att det var islamofobiskt att de fick frågan om de fördömde ungdomars vilja att kriga för IS. Det kändes mer som man ville skylla på andra grupper och att det inte bara är muslimer som gör fel, det finns folk som krigar för Israel med. Expressens artikel med bilder på dessa män som nu lämnat för att ta upp kampen mot IS fiender fick mig att få lite mer insikt och även empati för dessa män trots att deras människosyn är något av det vidrigaste som jag kan tänka mig.

Genom artikeln så blev de inte bara dumma människor som gjort ett vidrigt moraliskt val i livet utan det var personer. Många av dem har redan dött och vissa har inte uppdaterat sin Facebook på länge. Det som Debatts deltagare inte kunde få fram eller hade tid till att framföra var på vilket sätt staten misslyckats med dessa killar.

Vi antar att dessa killar och tjejer som tar sig till Irak/Syrien för att strida för IS kom till Sverige när de var unga. Om man kollar på läroplanen för Förskolan och Grundskolan/Gymnasiet så är det detta man vill att ungarna skall sträva efter när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter:

Förskolan och demokratiska (värderingar http://www.skolverket.se/skolutveckling/vardegrund/vardegrundsarbetet/demokrati-och-manskliga-rattigheter/i-laroplanen-1.198520)

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar;

  • ”Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,
  • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation och vilja att hjälpa andra,
  • sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen och
  • förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionsnedsättning.” (LPFö 98, Kap 2.1 Normer och värden)
  • Grundskolan och gymnasieskolan har som mål att varje elev;
  • ”kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,
  • ”kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter.
  • Medverkar till att hjälpa andra människor, kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen.” (Lgr 11 Kap 2, Normer och värden, Gy 11 Kap 2.2 Normer och värden)

Hur många hade koll på att demokrati och mänskliga rättigheter har sådan prio i den svenska skolan? De svenska krigarna i IS har helt missat det. Staten har förmedlat budskapet och någonstans har de struntat i att lyssna på det eller så har de glömt det. De tycks ha missat helt att etnisk rensning är något av det vidrigaste brotten som vi har på denna jord. Kanske var de själva offer för den och nu tycks de utan en kritisk tanke gå med i en organisation som dödar och slaktar och våldtar utan någon form av empati och moral. Någonstans har de förverkat rätten att få återvända till Sverige och den trygghet som finns här. Eller så fanns det bara utanförskap här och en vilja att strida för något de trodde var rätt. I samma debatt program så diskuterade man de 13% som röstade på SD hur de tänkte i detta är för mig ett mysterium. Vi ifrågasätter varför folk röstar på SD och sedan diskuterar vi militant Islamism.

Men ni som valde att hörsamma den religiösa slakten av oliktänkande i Irak och så lättvindigt spottar på de mänskliga rättigheter och dess fundament av jämlikhet och frihet när det gäller val av religion etc betänk följande. Den frihet vi har idag har vi genom historien fått kämpa dyrt för genom: Blod svett och tårar. Jag och många andra kommer ALDRIG att acceptera de krafter som med våld och hat dödar människor pga av något så trivialt som religionstolkningar. Vårt kamp kanske inte blir de bomber som de nu släpper på er i IRAK utan att era yngre systrar och bröder som är kvar i Sverige skall få chansen att förstå varför pelarna i läroplanen är så viktiga när det gäller Demokrati och mänskliga rättigheter. Jag hoppas innerligt att om ni väl kommer hem till er familj så kommer de titta på er och skaka på huvudet och fråga er VARFÖR? De som representerade unga muslimer hade rätt, samhället har misslyckats denna grupp av muslimer.

Men! Ert luddiga försvar av: Andra gör också fel ger jag inte mycket för. Det är till er dessa människor vänder sig till när de behöver hjälp i moraliska dilemman. Ta er ansvar och hjälp till och sprid dessa grundläggande demokratiska värderingar om ni nu delar dem?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s