Varför jag inte går på demonstrationer som den i Malmö 2014-08-23

Skåne kan vara ett av de ställen i Sverige som har flest våldsamma demonstrationer och jag tycker det är minst sagt tröttsamt. 

Sedan min uppväxt i Lund så blev varje 30 november ett datum där vi blev tillsagda att hålla oss hemma och borta från stan.

Någon förening firade Karl XII dödsdag och den centrala delen i Lund var under denna dag ett slagfällt mellan antirasister och polisen som skyddade de få nationalister och rasister som demonstrerade  Jag skriver nationalister eftersom det är någon organisation av gubbar som ville lägga en krans vid någon staty fast de flesta andra var skinnheads. När jag fyllde 14 så upphörde det hela och våran fritidsgård hade locka med roliga aktiviteter för att hålla oss borta från stan. Det upphörde det året och kampen mellan polis och antirasister upphörde och Lundaborna slapp vakna upp till en krigszon dagen efter. 1993 blev det inget inget firande men likväl dök antirasister upp bara för att slåss mot polisen.

Från 1993-2006 så blev det inget Karl XII-firande men 2007 så var det dags igen efter flera års lugn och ro att det skulle bli

Karl XII-firande igen. Var på väg till jobbet den dagen och hade hållit mig innanför hela dagen då jag bodde centralt och inte hade lust att få en gatsten i huvudet eller betongslag för den delen. Vid stationen var det spänt läge eftersom man hade skickat iväg nassarna i ett tåg och antirasisterna stod som hungriga vargar runt om och väntade på tillfälle. På filmer kan man senare se två poliser som flyr undan från gatstenskastande ungdomar och ett par meter därifrån hur en barnfamilj står och kollar in i skyltfönstren då det är skyltsöndag och julhandeln skulle börja. 

Demonstrationerna fortsätter i Skåne med husockupationer i Lund och med Reclaim the streets ungdomshuset rivs ned i Köpenhamn med kraftiga kravaller runt Nörrebro där vanliga danskars bilar och cyklar sätts i brand. Jag tar upp Köpenhamn eftersom jag jobbade där mitt i smeten och min lillebror bor där.

 Jag bodde även under denna tidspunkt på Smålands nation en studentnation som är Vänster, feministisk, vegansk och socialistisk. Bussturer arrangeras till Salem för att demonstrera mot Nassarna som själva demonstrerar där för att en 16årig  nazist blev ihjälslagen där. 

På Smålands är mantrat att det är Polisens fel och att det är helt rätt att använda våld för att skydda sig och för att driva ut

nassarna från gatorna. Under Davis Cup protesterna så visade ´polisen upp en väldigt passiv sida och den argsinta autonoma vänstern gick loss på det mesta och Polisen kritiserades för sin passivitet. I lördags så blir det som det brukar, det finns en aggressiv klick som maskerar sig de är väl beväpnade och de anser att våld är helt legitima medel. 

I denna demonstration så hade föräldrar tagit med sina barn (Jag förstår verkligen inte varför) samtidigt  som det hela eskalerar och Polisen tvingas göra aktioner som det säkerligen kommer att diskuteras länge över om huruvida de var rätt eller fel. Men faktum kvarstår att det finns en liten grupp av rötägg som alltid dyker upp i dessa sammanhang de bryr sig inte om vem de skadar eller vems ägodelar de förstör.

Jag står på inget sätt på nassarnas sida i detta men samtidigt vill jag inte leva i ett samhälle där människor anser sig ha rätt att skada andra människor för att de har en annan uppfattning. Detta gäller både högern och vänstern. Sist Malmö hade ett en antirasistisk manifestation så blev det en underbar tillställning detta efter att ett gäng nazister hade hoppat på och knivhuggit firande av kvinnodagen. Det var efter detta dåd som stan slöt upp för att visa att det inte accepteras att nazisterna gör sådant. 

Men jag var inte där då och jag var inte där igår. Jag vet hur fort sådana situationer kan eskalera och jag har själv upplevt hur det är att vara inringad av Polisen då jag för ett par år sedan gick med MFF support från Möllan till stadion. Hur ett par kastade smällar mot polisen och deras hästar snabbt resulterade till ett kaos där folkmassor flydde hals över huvud för att komma undan.

Nu ropar politikerna från vänster att Polisen agerande skall granskas av annan myndighet och det finns en god tanke med det. Vänsterns ledare Jonas Sjöstedt gick ut med att Polisen borde vägra SvP demonstrationsrätt men det är en grundlag och en sådan bryter man inte emot hur som helst. Beatrice Ask sa det väl:  kolla länk https://www.youtube.com/watch?v=Cy8S1O7rErY Jag är glad att man lyckades hindra  Karl XII-firande då resultatet blev en sönderslagen stad år efter år.  Jag tycker att folk skall ha rätt att få uttrycka sina åsikter så länge de håller sig inom vad som är rätt och inte hetsar folkgrupper etc. Men jag kommer aldrig demonstrera så länge jag vet att det finns en rutten kärna som allt för länge har fått göra som de vill. Deras sympatisörer skyller på alla utom denna grupp som förstör och i allra högsta grad är våldsförhärligande. Jag vet inte vad jag är mest rädd för att bli nedriden/slagen av Polisen för att man har stått bredvid dem  eller träffad av en gatsten men så länge denna grupp existerar och på ett vidrigt sätt gör en demonstration till ett havererat kaos så stannar jag hemma trots att jag tycker det är vidrigt att nassarna står på våra torg och gator. 

Annonser

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s