Min kärlek till Lore

För ett par år sedan så stack The boys till Köpenhamn. Vi strosade som vanligt runt på Ströget och givetvis besökte vi Fantask (www.fantask.dk) Faraos Cigarer (www.faraos.dk). Dessa är två butikskedjor som specialiserat på serier/rollspel/figurer/brädspel och allt annat nördigt. Detta är butiker som är väl värda ett besök. Båda butikerna har två butiker vardera som har en för serier och dvd:er och en som har rollspel brädspel. Ni som bor i Skåneregionen och missade att förhandsboka ett spelsläpp kan ofta hitta det ni missat här. Köpenhamn har även en Games workshop butik som är kul att kolla in. Det är lite som en religion att se killarnas dedikation till Warhammer i alla dess former.

Warhammer har alltid haft en speciell plats i mitt nördintresse. Vad är Warhammer? Det är ett table top spel där man målar figurer i en armé som man krigar emot en annan armé. På brädet lägger man ut hinder och skydd. Det finns uppdrag som man skall utföra för att vinna spelet. Sanningen är att jag spelat spelet väldigt lite men läst desto mer lore.

Det var efter ett besök i Fantask som jag hittade Warhammer 40k noveller och jag köpte hem ett par böcker. Designen på Space marines har alltid varit något som jag har gillat ända sedan jag såg dem första gången när jag var tolv år gammal. I varje bok kan man läsa om hur livet är i mänsklighetens 41 millennium.

”To be a man in such times is to be one amongst untold billions. It is to live in the cruelest and most bloody regime imaginable. These are the tales of those times. Forget the power of technology and science, for so much has been forgotten, never to be relearned. Forget the promise of progress and understanding, for in the grim dark future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.”

Givetvis så kommer de vanliga människorna titta på dig som du är en idiot och skaka på huvudet. Det är några plastgubbar som krigar är det allt?
Nej det är inte allt långtifrån. Det som imponerar på mig är all den tid som lagts ned på bakgrundshistorien (lore) som finns inom Warhammer, World of warcraft, Star Wars, Lord of the rings och spel som Elder scrolls. Det hade varit enkelt att bara säga här är de goda och dessa är de onda nu kör vi.

Genom att ha utarbetat en bra bakgrundshistoria så ger man det hela ett fantastisk djup och viljan att lägga ned tid för att ta reda på mer och frossa i alla information om bakgrunden om varför dessa krafter krigar.
Själv har jag införskaffat mig många rollspel bara för att läsa om världen som de utspelar sig i. Jag läser dem precis som jag gör med vanliga böcker. Sverige har en fantastisk rollspelstradition med Kult och Mutant Chronicles mfl som har en välarbetad bakgrundshistoria. Den värld vi lever i har ofta integrerats i rollspelet och den ger en intressant tolkning om varför världen är som den är och hur den blev sådan.

När jag sedan svarar den tvekande kompisen varför jag målar en liten platsfigur och ger dem djupet och bakgrunden så blir de ofta förvånade. Kanske beror de på trångsynthet och att de inte tror att de behövs eller att det ens fanns en djupare innebörd. När jag spelar Halo så fördjupas min upplevelse av att jag vet att Master Chief är en del av ett super soldat program och en viktig del i mänsklighetens propaganda kamp mot sina fiender. När jag spelar Warhammer 40 k så vet jag att mänskligheten hålls samman i en vidrig struktur kallad The Emperium som behövs för att bekämpa alla tänkbara fiender.

Tolkien var nog en av de första som förstod vikten av hur viktigt det är med Lore. Han sägs ha varit mycket imponerad av Nordisk mytologi och tyckte att det var något som saknades genom Englands historia. Den finns där i de flesta andra länder i dåvarande Germanien, Irland, Skottland och antikens Grekland.

En av mina vänner på jobbet snackade om att han väldigt sällan läste böcker men hans bokfix var att han spelade tv spel. Genom sitt spelande så fick han sin fix och kan vara delaktig i storyn. Givetvis höjs denna upplevelse som en bra film med att det finns ett djup och något som engagerar en.

Warhammer novellerna och Game of thrones böckerna är till dags datum något av det bästa som jag har läst någonsin. Folk kanske tittar konstigt på mig på bussen eller tåget när de ser omslaget och tänker vad fan läser han? På gymnasiet så läste jag boken som Starship troopers var baserad på. De skakade på huvudet då de tyckte det var en hjärndöd film. Föga anade de att det var en djupt filosofisk bok som ifrågasättande mycket av dagens samhälle och vad det innebar att vara en soldat och endast få rösträtt efter att ha tjänstgjort i armén.

Läs böcker! Se på film motionera fantasin genom att upptäcka nya världar i alla dess former. Spela ett spel som Mass effect och upplev en fantastisk resa. Spring runt i Skyrim och läs böcker om Dragonborn.
Men skaka inte på huvudet utan att ge det en chans, du vet aldrig vad du missar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s